Wishlist - cărți pentru 2020


Am liste nesfârșite de cărți pe care le-aș dori. Azi vă prezint doar cinci dintre acestea și sper ca până la sfârșitul anului să reușesc să le parcurg și să vă scriu despre ele. Poate găsiți și voi titluri interesante printre alegerile mele.


1. Radiografia unei mârșăvii judiciare - Traian Berbeceanu (descrierea oficială) - Între coperțile acestei carti vă sunt dezvăluite modalitățile perfide și ilegale prin care reprezentanți ai unor instituții judiciare și-au dat mâna cu lideri ai crimei organizate, sprijiniți fiind de lucrători ai serviciilor de informații, urmărind inculparea mea cu orice pret pentru fapte imaginare și înlăturarea mea de la conducerea Brigazii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia.




2. Demența digitală - Manfred Spitzer- (fragment) - "Demența este un declin mental. Ca orice descensiune, durează mai mult dacă incepe de la o înălțime mai mare. La randul ei, această înălțime sau capacitatea funcțională a minții depinde, la fel ca în cazul mușchilor, de antrenament. Antrenamentul mental - învățarea — se petrece automat, ca la mușchi, odată cu efortul mental și fizic. Facem efort mental atunci când interacționăm în mod activ cu lumea. 
În timpul învățării se modifică sinapsele, adică legăturile dintre celulele nervoase, iar randamentul creierului crește. Pe deasupra, în hipocamp, responsabilul cu înmagazinarea de date, se formează celule nervoase noi, care rămân în viață doar dacă sunt solicitate intens. Învățarea folosește nu doar hardware-ul neuronal deja existent, ci și neuronii noi, pe care îi ține în viață. Un lucru este clar: capacitatea noastră mentala depinde de cat efort mental depunem."


3. Cerberus - Marius Albert Negut - (descrierea oficială) Cu precizie și vădită aplecare spre detaliu, autorul ne arata o lume ale carei caverne par să înghită tot ceea ce înseamnă puritate, inocență, naivitate. Astfel, cel mai negru scenariu pe care și-l poate imagina un părinte prinde viață și, odata declanșat, lasă porțile Hadesului larg căscate. Însă iubirea părintească n-are limite și transcende timpul și spațiul, pornind într-o misiune de salvare ce pune întregul univers în mișcare.


4. Becoming Bulletproof: Protect Yourself, Read People, Influence Situations, and Live Fearlessly - Evy Poumpouras - aceasta e în curs de apariție, cel puțin în momentul în care scriu articolul, dar vă invit s-o urmăriți pe Evy. 









5. Leii din Kandahar - Rusty Bradley, Kevin Maurer -„Razboiul din Afganistan este făcut pentru Forțele Speciale, dar s-au scris foarte puține despre acești soldați de la primul atac din Afganistan în 2001. Bradley și Maurer fac o treabă nemaipomenită arătând cum luptă aceste unități de elită și de ce sunt atât de importante în războiul împotriva talibanilor. Leii din Kandahar este o poveste de război captivantă, impresionantă și bine scrisa.”



Comments

Popular Posts