Cât de lungă să fie cartea?

    Contează dimensiunile? Am tot observat și chiar am participat la discuții despre numărul de cuvinte pe care un roman trebuie să-l aibă. Părerile sunt împărțite, dar am găsit câteva numere concrete care s-ar putea să vă ajute. Fiecare poveste este unică - sau ar trebui să fie - și toate au nevoi diferite pentru a fi suficient de cuprinzătoare, așa că, dacă ideea ta se pretează la un manuscris de 25 de mii de cuvinte, cel mai bine e să n-o lălăi doar ca să atingi un anumit target. Te rog! Îți faci ție un deserviciu enorm, pentru că, în felul acesta, ți-ai pierdut cititorii. Nimeni nu e dispus să citească pagini de umplutură, mai ales acum, când sunt atâtea cărți tentante. 
    Să iei în considerare următoarele informații doar dacă ți se potrivesc. Întotdeauna pot exista excepții. 

    Așadar, prima pe listă ar fi povestea. Se folosește cel mai mult pentru grupele mici de vârstă și are, de obicei, până în 8-9 mii de cuvinte. Aici se încadrează și Hanul Ancuței de Sadoveanu, dar și Povestirile unui vânător de Ivan Turgheniev. 

    Urmează nuvela, cu o 9-40 de mii de cuvinte. Acțiunea este mai amplă decât în cazul poveștii, dar nu atât de complexă încât să aibă nevoie de un spațiu mai mare de desfășurare. De asemenea, conține personaje puține, care sunt descrise într-un mod minimalist, păstrând accentul pe acțiune și intrigă. Nuvelele pot fi istorice, psihologice, fantastice, filozofice sau anecdotice. Ca exemplu e cartea Destin în pași mărunți, o culegere de nuvele în care am publicat și eu. O găsiți aici. Sau Jurnalul unui Killer Sentimental de Luis Sepulveda. 

    Romanul este superior nuvelei, ca număr de cuvinte, fiind în general între 60 și 120 de mii de cuvinte. Descrie o acțiune complexă, cu personaje numeroase - există și excepții, o să discutăm despre asta - și planuri narative paralele. După conținut, romanele intră într-una dintre următoarele categorii: acțiune, aventură, crimă, de dragoste, erotic, de groază, mister, psihologic, SF. Însă, nu e nevoie să aibă caracteristicile unui singur gen, mulți autori preferând să folosească și elemente din alte astfel de genuri. 

    Biblioteca națională a listat un minim de 58 de pagini pentru ca publicația să fie încadrată ca și carte. Cele care nu satisfac acest criteriu intră în categoria broșurilor. 

    Având în vedere că pe o pagină A5 are cam 160-190 de cuvinte și una A4 aproximativ 400-450 (în funcție de font, distanța între rânduri, dimensiunea fontului și alți parametri, aceste estimări pot să difere), biblioteca națională impune un minim de aproximativ 10 mii de cuvinte pentru ca publicația pentru care se solicită ISBN să poată fi numită carte. 

    Sper că v-am oferit câteva lămuriri, dar țineți minte: fiecare lucrare pornește de la o idee, iar aceasta poate să necesite un spațiu mai mare sau mai mic pentru expunere și trebuie să țineți cont de asta. Dacă doriți să facem un video pe tema asta sau dacă vă interesează alte aspecte legate de scris, lăsați un comentariu. 

    Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share! Poate și prietenii tăi au nevoie de inspirație! 😉

Comments

Popular Posts