Exerciții distractive pentru scriitori
Am căutat, după cum am promis, moduri inedite sau amuzante prin care tu, ca scriitor, poți să te dezvolți, iar pentru că ludicul vine cu părțile sale pozitive, cu siguranță exercițiile o să vi se pară atrăgătoare. Unele încercări se pot face pe cont propriu, iar altele doar împreună cu una sau mai multe persoane, așa că, indiferent ce preferințe aveți, sper să vă inspire să deveniți mai buni și mai eficienți în proiectele voastre.
1. Scris maraton - nimic nu te ajută mai mult decât să scrii. Așază-te la calculator, fără alte distrageri, și setează-ți un anumit timp pe care să-l respecți. Nu contează dacă ai două ore la dispoziție sau doar 20 de minute. Important e să-ți exersezi mâna. Dacă ai un program extenuant, seara, când te întorci acasă, cel mai probabil n-o să reușești să te concentrezi prea bine, fiind mai tentantă canapeaua decât scaunul de birou. Însă, poți încerca să te trezești mai devreme cu 20 de minute și să-ți începi ziua cu un lucru care îți face plăcere. Am încercat și eu asta! Funcționează!
2. Interviu cu personaje - ai în minte ideea pentru carte, personajele, dar nu știi de unde să începi. Se mai întâmplă. Chiar și scriitorii consacrați pe care îi admiri au blocaje sau zile în care nu li se leagă două cuvinte. Pentru a ieși din starea aceasta poți încerca să faci interviuri cu personajele. Imaginează-ți că ești un redactor și aduni informații pentru un reportaj, sau că personajul e martor într-un dosar special de care te ocupi tu. Ce întrebări crezi că ar fi potrivite? Încotro s-ar duce discuția? Spune-ne în comentarii dacă ai încercat asta sau dacă ți se pare o idee bună!
3. Improvizații (prompts) - În engleză se folosește termenul *prompts*, dar traducerea nu e tocmai exactă. Exercițiul presupune scrierea unor pasaje sau fragmente pe o temă dată pentru a depăși un blocaj sau doar pentru exersarea abilităților de scriere. O să postez provocări la modul general, dar o să vă dau câteva exemple absurde, folosind personajele mele din *Complicații inutile*.
-Albert a fost schimbat la naștere cu un alt copil.
-Charlotte e de fapt prietena sa imaginară.
-Filip și-a înscenat propria dispariție.
-Acțiunea nu s-a întâmplat cu adevărat, ci a fost doar un vis.
Unele pot fi extrem de deplasate, dar, de fapt, secretul constă în abilitatea de a te plia pe situații neașteptate sau de a scrie despre lucruri la care nu te-ai gândit până acum.
4. Povestiri în lanț - ajungem și la exercițiile cu partener! Poate ai jucat asta în copilărie și ești familiarizat cu regulile acestui joc. Se poate porni de la o temă dată sau tema poate să fie aleasă de către primul participant, care predă ștacheta următorului jucător, fiecare fiind nevoit să contribuie pentru a construi o poveste.
5. Petrecere cu personaje (impropriu spus petrecere, dar sună distractiv) - asta este o modalitate pe care am exersat-o împreună cu unii colaboratori, la sugestia unei doamne din echipă. Regulile erau destul de simple: se alegea ora de începere, astfel încât participanții să reușească să fie activi, iar apoi un cadru. De exemplu: un accident rutier la care iau parte personajele, în calitate de martor, parte vătămată, forțe de ordine etc. Fiecare își va aduce aportul așa cum i se potrivește și va facilita desfășurarea acțiunii într-un fel sau altul.
Dacă te interesează un astfel de joc, lasă datele tale în comentarii. Poate reușim să construim un grup de personaje petrecărețe. 😆
Cu siguranță mai sunt și alte exerciții eficiente în sfera literară. Ai idei de noi jocuri?
Comments
Afli mai mult despre personaj...