Capul lui Moțoc în țara lui Merge Și-Așa

Din păcate, asistăm public la o oroare ce ar fi putut fi oprită. S-au pierdut, în mod tragic, niște vieți, iar incompetența unui sistem a fost complice. Și, cu toate că tensiunea e mare, reacțiile emoționale sunt justificate, e nevoie să gândim la rece.

Oamenii vor cere țapi ispășitori, dar faptul că un Moțoc dispare e doar praf în ochi. Pot cădea zece! Numai că, din păcate, buboiul e mult prea mare pentru a-i fi asta rezolvarea. 

Fără să dau nume sau detalii de identificare, am câteva povești de împărtășit, să vedeți câtă nevoie e de schimbare:

-în anii 2000, o femeie a fost agresată de soțul ei, înjunghiată, bătută etc. Ca urmare, ajunge paralizată de la brâu în jos, pe viață! 

-femeie, tot în anii 2000, e hărțuită de fostul soț (actele de violență fiind motivul divorțului), este fugărită în plină stradă, bătută sub ochii oamenilor, se ascunde într-o biserică și, de data aceea scapă. 

-din nou femeie, agresată de soț, decide să-și ia copilul și să plece. S-a stabilit cuantumul pensiei alimentare, dar domnul plătește lunar doar jumătate sau un sfert din sumă. Când doamna se adresează instituțiilor abilitate, i se răspunde: “Ce vreți doamnă? Nu vă ajunge? Bine că primiți măcar atât.” 

-să nu discutăm despre femeile care au fost încarcerate pentru că au avut curajul de a-și înfrunta agresorul. 

-să nu uităm circumstanțele atenuante pentru agresorii sexuali: ba lungimea fustei, ba lungimea părului, ba alte aspecte care, în definitiv, nici nu contează în aceste cazuri. Nu vă dau cazuri, titluri și fragmente pentru că nu îmi doresc să vă oripilez mai mult decât sunteți deja. Dar oameni aflați în funcții de conducere își permit cu lejeritate să afișeze asemenea păreri. Asta ar trebui să ne dea de gândit. Cu toate că ei nu fac altceva decât să verbalizeze niște convingeri probabil neconștientizate, dar cu răspândire vastă în rândul populației. 

Revolta simțită de toți, în aceste zile, e justificată, dar dacă rămânem copleșiți de reacții emoționale n-o să vedem peisajul per ansamblu și, implicit, soluții viabile de implementat pe termen lung. 

Problema e că actele acestea de violență se întâmplă mult mai des decât credem. Se estimează că 12 % dintre fetele din România au fost supuse unei forme de abuz sau unui incident sexual de către un adult înainte de vârsta de 15 ani. Una din trei femei, adică aproximativ 33% din populația feminină, a fost supusă violenței fizice și/sau sexuale după vârsta de 15 ani. 

Cât timp sexualitatea feminină o să fie o monedă de schimb, măsura unui statut social/marital sau criteriu de selecție, lucrurile nu se vor rezolva decât aparent. Atitudinile și credințele pe care le avem ne fac să preferăm o decizie, o explicație, o manieră de lucru sau alta. Până la urmă totul pornește de la noi și ce decidem să ducem mai departe. N-ai cum să ai un sistem sănătos în țara lui Merge Și-Așa. N-ai cum să te aștepți la performanțe dacă îți plângi în pumni și aștepți să tragi lozul câștigător. 

Pentru a schimba ceva cu adevărat e nevoie ca prima dată să îți ajustezi tu câteva rotițe. Iar dacă reușești să faci asta și poți schimba mai departe zece oameni, deja ai câștigat. Alege calitatea, performanța și nu încuraja trândăvia, nepotismul, pasivitatea. Asumă-ți lucrurile din viața ta și fă tot ce e omenește posibil pentru tine și pentru ceilalți. Altfel, o să se găsească de fiecare dată câte un Moțoc, dar tu știi că nu asta e soluția reală. 

Să moară Moțoc! Așa, și? Mai sunt alții, exact ca el sau poate mai răi. Asta rezolvă ceva pe termen lung? Ce anume? 


Comments

Popular Posts